tiistai 15. elokuuta 2017

Kirjanpito

Yritykset ovat kirjanpitovelvollisia  Kirjanpidossa otetaan huomioon esim. kulut, tuotot varat ja velat Kirjanpito tulee siis olla aina ajantasalla. Yleensä tilinpäätös tapahtuu 12 kuukauden pituiselta tilikaudelta. Tilinpäätös tarkoittaa sitä, että lasketaan ja selvitetään mm. tuloslaskelma ja tase. Tulee huomata että kirjanpitoaineistoa tulee säilyttää minimi kuusi vuotta ja kirjanpitokirjoja minimi 10 vuotta.


Kävin Ensimetrin asiantuntijalähetteellä juttelemassa kirjanpitäjän kanssa. Hän antoii seuraavia tietoja: yrityksellä tulee olla oma tili, voi käyttää erilaisia kirjanpito- ja taloushallinto-ohjelmia, tositteet ja kuitit tulee pitää tallessa ja on mahdollista hankkia eTasku sovellus (puhelimella kuvat kuiteista ja sovelluksista). Hän kertoi, että kun myynti on kohtuullista, kirjanpito maksaa noin 150€ kuukaudessa, kuitenkin laskutus on sidonnaista kuittien ja tositteiden määrään. Ennenkuin lähtee myymään EU:n ulkopuolisille maille, tulee ottaa selvää, kuinka toimitaan arvonlisäveron kanssa. Jos myy EU:ssa yrityksille, tulee kummallakin olla VAT-numero, joka on ALV-tunniste.

Kirjanpitäjä myös suositteli Y-3 lomakkeen täyttämistä yhdessä kirjanpitäjän kanssa.

Valitsin kirjanpitäjän mm. sijainnin perusteella. Y-3 lomakkeen täyttäminen yhdessä kirjanpitäjän kanssa oli ilmaista.  Nyt kun olen valmistanut ensimmäistä tuotettani ja myyntiä ei ole vielä ollut, on kuittien kasassa pitäminen ollut helppoa. Minulla kirjanpito tapahtuu joka kuukausi, vien kaikki kuitit kirjanpitäjälle kerran kuussa (jälkikäteen). Tämä lysti on maksanut minulle noin 70€ kuukaudessa.

Eli vie kirjanpitäjälle ostokuitit ja laskut sekä tietenkin tiliote siltä kuukaudelta. Ajopäiväkirjasta kannattaa ottaa joka kuukausi kopio, joka toimitetaan myös kirjanpitäjälle.

Verovähennyksiin saa laittaa esimerkiksi kaikki paperit, kynät, tulostin jne, eli myös kaikki pikkujutut, joita yritys tarvitsee.

Aion jossakin vaiheessa itse perehtyä tuohon kirjanpitoon tarkemmin, jotta sitä voisi ainakin osittain tehdä itsekin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti