tiistai 15. elokuuta 2017

Toiminimi ja sen perustaminen
Toiminimi on siis yksityinen elinkeinonharjoittaja jossa yrittäjä on vastuussa omaisuudellaan yrityksen sitoumuksista. Verotus tapahtuu tulojen mukaan.  Toiminimen perustaminen tapahtuu Y3-lomakkeella ja tämä rekisteröiminen maksaa 110€ (vuonna 2017).  Samalla Y3-lomakkeella voi ilmoittautua kaupparekisteriin, arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin.

Minä ilmoittauduin kaupparekisteriin ja arvonlisävelvolliseksi. Arvonlisävelvolliseksi tulee ilmoittautua jos tilikauden liikevaihto on yli 10 000€. Vaikka toiminimeni ei tätä varmastikaan saavuta ensimmäisen tilikauden aikana, päätin siihen ilmoittautua, koska jouduin ostamaan palveluita jonkin verran alussa. Eli arvonlisävelvolliseksi ilmoittautunut yrittäjä saa vähentää ostoalvin jos kummatkin ovat arvonlisävelvollisia.

Eli myyn tavaraa 100€:lla, jossa alv (24%) 24€. Yhteissumma siis ostajalle 124€. Ostan palvelun 50€:lla, jossa alv (24%) 12€, eli ostan palvelun 62€:lla. Maksan valtiolle arvonlisäveroa 24€-12€=12€.

Tämän yhtälön ymmärtämiseen minulla meni hetki! Tästä vielä uudestaan "veroja veroja" tekstissä.

Näistä linkeistä saa lisää tietoa arvonlisäverosta:

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/tietoa-yritysverotuksesta/arvonlisaverotus/

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48719/aloittavan_yrittajan_kysymyksia_arvonli/Kirjanpitäjä auttoi Y-3 lomakkeen täyttämisessä. Tärkeää on, että yritykselle on oma puhelinnumero kun menee täyttämään Y-3 lomaketta. Minä kävin kesken lomakkeen täyttämisen hakemassa liittymän...

Käsittelymaksu on 110 euroa, joka on maksettava etukäteen ja kuitti lähetettävä hakemuksen mukaan liitteenä. Yritys saa Y-tunnuksen, kun perustamisilmoitus on kirjattu yritys- ja yhteisötietojärjestelmään. (Yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisilmoitus 2016)

Etukäteen kannattaa jo täytellä lomaketta, miettiä mm. toimialaa. Useinhan yrityksen toimiala määritellään tarkasti ja perään tulee vielä: ja kaikki muu laillinen liiketoiminta. Näin on helppoa laajentaa toimintaa ja myöhemmin voi tarkentaa toimialaa.

Kun perustamisilmoitus on kirjattu yritys- ja yhteisötietojärjestelmään, saat Y-tunnuksen. Rekisteröintiin kului aikaa alle kaksi viikkoa lomakkeen lähettämisestä, eli suhteellisen nopeasti tämä tapahtuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti